Hete thee en 3 klontjes suiker

Hete thee en 3 klontjes suiker

Ik drink nog vaak hete thee. Nu met een glimlach, zonder angst. Tijdens mijn psychotische episode was ik er van overtuigd dat iemand een aanslag op mijn leven wilde plegen. Ik wachtte op aanwijzingen, instructies en aanknopingspunten. De vogelnestjes in de bomen werden in mijn beleving camera’s. Ik zag overal opname apparatuur. Mijn angsten werden steeds groter en mijn grip op de realiteit steeds kleiner. Ik kwam in pure waanzin terecht. Stemmen in mij kregen de overhand en verboden mij vast voedsel tot me te nemen. Daarom vond ik enkel nog troost in hete thee met suiker. Ik ging er vanuit dat er in heet water geen giftige substanties opgelost konden worden. Daarom was hete thee veilig voor mij. Ik voelde me eenzaam. Mijn gedachten en emoties werden overgenomen door iets of iemand die ik niet kan omschrijven. Het waren vreemde, boze krachten die ik niet kende. Het lijden werd ondragelijk voor mij, trouwens ook voor mijn directe omgeving, het was voor hen niet meer om aan te zien. Gelukkig kwam de hulpverlening snel op gang en kreeg ik medicatie waardoor mijn psychose afnam en uiteindelijk helemaal verdween.

De titel van dit boek is symbolisch, hete thee staat voor mijn depressie en de drie klontjes suiker voor onze drie prachtige kinderen. Zonder hen en zonder Bram had ik het niet gered en was ik mijn depressie niet te boven gekomen. Daarom ben ik hen ook intens dankbaar. God heeft mij de beste en de liefste mensen gegeven.

Netty Dijkstra-Geuze (1978) is schrijfster, musicus, agoog, ervaringsdeskundige en mantelzorger. Netty is getrouwd met Bram en samen hebben zij twee zoons (9, 7 jaar beide ASS) en een dochter (3).